|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Sadie guru

|
Wysłany: Wto 2 Mar 2010, 13:00 Temat postu: |
|
|
| Liziii napisał: | Bo jednak niektorzy są głebokiej wiary i uwazają ze slub jedynie cywilny sprowadzi ich do zyciu w grzechu. Chcą slubowac przed Bogiem i takie ich prawo.
Inni zaś biorą slub koscielny bo "co powie rodzina" albo to wrecz rodzina naciska a ludzie nie mają odwagi sie przeciwstawic. Jeszcze inni biorą bo mieszkają w malej wsi i wszyscy sąsiedzi patrzyliby na nich krzywo.. Kazdy ma jakis powod Lepszy czy gorszy.. |
Caly ten nacisk rodziny to do mnie nie przemawia.
Ja mysle o zdrowej sytuacji kiedy to mlodzi sami decyduja o swoim zyciu a nie ktos za nich. Mowisz "ludzie glebokiej wiary". To owszem ale ja mowie o ludziach majacych watpliwosci w sprawie aborcji/seksu przedslubnego/slubnego/antykoncepcji. Jak sa glebokiej wiary i zgadzaja sie z naukami kosciola to chwala im i wtedy w pelni rozumiem ich potrzebe slubu koscielnego. Ale jak ma sie tyle wapliwosci to nie do konca rozumiem. Nie mowie ze sie NIE ZGADZAM, mowie ze NIE ROZUMIEM. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Smużka maniak

|
Wysłany: Wto 2 Mar 2010, 13:08 Temat postu: |
|
|
Masz prawo nie rozumieć.
Tak jak ja nie rozumiem stanowiska KK.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sadie guru

|
Wysłany: Wto 2 Mar 2010, 14:06 Temat postu: |
|
|
ja tez nie  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
metka moderator

|
Wysłany: Wto 2 Mar 2010, 15:11 Temat postu: |
|
|
Kazdy rozumuje kwestie slubu malzenskiego w swoj sposob i trudno, by wpasowywac kazdego z osobna i wszystkich razem do tych samych rubryczek.
jeszcze sie taki nie znalazl, ktory zna odpowiedzi na kazde pytanie/watpliwosc i wszystko i wszystkich potrafi zrozumiec. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sadie guru

|
Wysłany: Wto 2 Mar 2010, 15:15 Temat postu: |
|
|
dlatego mam silna nadzieje ze taka istota jest Bog. Ze kazdego z nas zrozumie i odpowie na wszystkie pytania _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
metka moderator

|
Wysłany: Wto 2 Mar 2010, 15:18 Temat postu: |
|
|
| Sadie napisał: | | dlatego mam silna nadzieje ze taka istota jest Bog. Ze kazdego z nas zrozumie i odpowie na wszystkie pytania |
i Amen. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
MissIndependent moderator

|
Wysłany: Sro 3 Mar 2010, 18:31 Temat postu: |
|
|
| Smużka napisał: | | Sadie napisał: | | Wiec skad takie parcie na koscielny slub? |
W moim przypadku między innymi stąd, że ślub cywilny nie jest dla mnie w pełni ślubem.
Byłam tylko na jednym takim. Trwał 10 minut.
Byłam strasznie zniesmaczona całym jego wyglądem i za nic w świecie nie chcę mieć podobnego. Nie czuję, że to jest prawdziwy ślub.
O reszcie powodów (związanych z wiarą i religią) już pisałam. |
wiesz, ślub to ślub. cywilny jest tak samo ważny jak kościelny, powinien być tak samo wiażący, bo ślubu (jakiegokolwiek) udzielacie sobie sami i tak naprawdę skutki powinny być takie same. co do parcia na ślub kościelny... nie rozumiem czemu to miałoby być parcie. jak ktoś chce wziąć ślub kościelny, jest to dla niego ważne, ma do tego prawo. nie wiem czemu miałabym być usatysfakcjonowana ślubem cywilnym?? ja czułabym, ze czegoś mi brakuje. a dla Jacka ślub cywilny nie byłby żadnym ślubem. na ślubie cywilnym ślubuję w asyście zwykłego urzednika, niekoniecznie przed Bogiem, w zwykłym pokoju, nie zawsze ładnym, w atmosferze nie zawsze podniosłej. bó jest niby w każdym z nas, ale dla wielu ludzi ślub cywilny to formalność, a ślub kościelny to ceremonia i złożenie sobie przysięgi PRZED Bogiem. nie przed księdzem, nie przed KK... w sumie to, co mówi KK jest mimo wszystko mniej ważne od tego, co sami czujemy. wszystko sprowadza się do naszego sumienia. ale teraz jest taki bajzel w KK, że....  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
natalia23 kandydat

|
Wysłany: Pon 20 Wrz 2010, 14:00 Temat postu: |
|
|
pytania w tym protokole mogą trochę zdziwić |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kasiek86 guru

|
Wysłany: Pon 20 Wrz 2010, 14:12 Temat postu: |
|
|
natalia a które z pytań cię zdziwiły? bo kurcze ja podpisywałam protokół nie dalej jak ok. 2,5 miesiąca temu ale żadnych pytań nie mogę sobie przypomnieć. No może poza podaniem naszych imion i nazwisk ale to chyba z wrażenia nie pamiętam, bo ja wtedy czuła się tak jakbyśmy już byli zaślubieni  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Carla guru

|
Wysłany: Pią 26 Lis 2010, 12:02 Temat postu: |
|
|
aa
Ostatnio zmieniony przez Carla dnia Pią 21 Lis 2014, 9:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|