Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

protokół przedślubny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 30, 31, 32  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Nauki przedmałżeńskie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
metka
moderator
moderator

PostWysłany: Nie 28 Lut 2010, 22:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miss, dlatego ja do instytucji kościoła podchodzę tak, a nie inaczej. Skoro on sam nie traktuje swoich reguł i zasad na poważnie, traktuje je pobieżnie w zależności od kraju, księży itp., dlaczego ja mam trzymać się ściśle tego, co zostaje prawione nam z ambony?

Dlatego cały czas zaznaczam, że jest różnica między wiarą w Boga a w instytucję samego kościoła, który działa w jego imieniu.
guru
guru

PostWysłany: Pon 1 Mar 2010, 10:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tez tak sobie potem pomyślałam, że to o zgodność chodzi uśmiech uśmiech

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Smużka
maniak
maniak

PostWysłany: Pon 1 Mar 2010, 10:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MissIndependent napisał:
odpowiada się osobno pewnie po to, by ksiadz mógł porównać czy naprawdę jesteście zgodni co do odpowiedzi.

Chyba tak, choć w różnych kościołach jest różnie.
Moi znajomi odpowiadali na wszystkie pytania razem.

Czy można dyskutować i uściślać, o co chodzi w pytaniach?
Bo np. jest takie pyt. o branie pod uwagę separacji, gdy w związku się źle dzieje.
I ja nie wiedziałabym jak na to odpowiedzieć.
Z jednej strony nie biorę pod uwagę separacji czy całkowitego rozstania, nie po to chcę ślub kościelny, żeby nie miał być on na zawsze.
A z drugiej strony, jeśli mój mąż zacznie pić i znęcać się w jakikolwiek sposób nade mną, czy dziećmi, to nie ma innej opcji, wystawiam jego rzeczy za drzwi i zmieniam zamki (inna sprawa, że znając mojego TZ nie umiem go sobie wyobrazić w takiej sytuacji).
Więc jak miałabym odpowiedzieć na pytanie?
Powrót do góry
metka
moderator
moderator

PostWysłany: Pon 1 Mar 2010, 10:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dobre pytanie, Smużko. też się kiedyś nad tym zastanawiałam.
obserwując czasem swoją teściową zastanawiam się, czy będąc na jej miejscu, tkwiłabym nadal w tym wszystkim, czy po prostu zapragnęła spokoju na stare lata.

zgadzam się z osobami, które twierdzą, że nie warto pozostawać w związku małżeńskim, gdzie trwa nieustanny dramat zwłaszcza, jeśli są dzieci... bo w większości przypadków cierpią najbardziej na tym właśnie pociechy, a na to nie zgodzę się nigdy.
maniak
maniak

PostWysłany: Pon 1 Mar 2010, 11:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mój facet jest DDA. Jego ojciec pił - Matka odeszła dopiero po 25 latach małżeństwa. Tymczasem dzieci (6) prosiły ją o to już wcześniej.
Mój TZ gdy był małym chłopcem powiedział, że opłaci mamie nowy dom z własnego kieszonkowego, żeby się nie martwiła...
Sad

Inny przykład. Rodzice narzeczonego mojej współlokatorki.
Też ojciec pije. Starsze dzieci wyprowadziły się z domu. Młodsze błagały mamę, żeby odeszła od ojca. W akcie desperacji w zeszłym roku jeden z synów powiesił się na strychu, żeby dać znać matce, że tak się nie da żyć.
Jednak ona uparcie twierdzi, że ślubowała przed Bogiem, że nie opuści męża i tej przysięgi dotrzyma!

Ja się z taką postawą nie zgadzam.
Powrót do góry
metka
moderator
moderator

PostWysłany: Pon 1 Mar 2010, 11:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to jest na dwie,Smużko.
ale zaraz odezwą się tu głosy osób, które będą się pytać, to po co chcemy brać ślub kościelny, skoro bierzemy pod uwagę rozstanie/rozwód/separację...
błędne koło.
maniak
maniak

PostWysłany: Pon 1 Mar 2010, 11:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ech..
Wg mnie absurdem jest konstruowanie tak trudnych pytań na zasadzie TAK/NIE. Confused
Albo czy przyjmę i po katolicku wychowam dzieci?
Tak, przyjmę.
A czy wychowam po katolicku? Nie wiem. Postaram się, ale nie wiem. Nie wiem, czy za parę lat nie zdecyduję się przejść na protestantyzm.
A pytanie jest w formie dokonanej! Przecież może się milion rzeczy stać!

Tak, wiem... Czepiam się... język
Powrót do góry
Liziii
guru
guru

PostWysłany: Pon 1 Mar 2010, 12:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nikt nie jest w stanie przewidziec przyszłosci. Pytania są jakie są, ale dotyczą tego co w tej chwili postanawiasz, jak sie teraz do czegos odnosisz. Jesli obecnie stoisz na stanowisku "tak, chce wychowac dzieci po katolicku" to taką chyba powinnas dac odpowiedz. Owszem, cos sie moze zmienic, byc moze nie bedziecie miec dzieci, byc moze zmienicie religie itp. Tak samo jak teraz uwazasz ze w razie problemow wniesiesz o separacje lub tez bedziesz trwała u boku męża.

Wczoraj np dowiedzialam sie ze ojciec kolegi, ktory od kilku lat nie zyje, byl alkoholikiem i prawdopodobnie z tego powodu zmarł przedwczesnie. I ponoc miedzy nim a synem nie ukladalo sie najlepiej, wrecz sie nie lubili. A teraz kolega odwiedza jego grob bardzo czesto - nikt by n ie pomyslal ze to tak bedzie wyglądac. a kolega, choc w dziecinstwie mial przyklad jak wyglada zycie rodziny alkoholika, sam teraz nie stroni od imprez mocno zakrapianych.. I niby mial czarno na białym a jednak sam juz popełnia pewne błędy.. Nie da sie przewidziec i juz.
guru
guru

PostWysłany: Pon 1 Mar 2010, 12:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Separacja jest dopuszczalna w Kościele Katolickim. Warto się czasami zapoznać z tematem zanim zacznie się krytykę Rolling Eyes

Tu jest artykuł na ten temat: http://www.zrodlo.krakow.pl/Archiwum/2005/07/06.html
maniak
maniak

PostWysłany: Pon 1 Mar 2010, 12:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Juliette, ja wiem, że separacja jest dopuszczalna w KK.
A krytykuję sposób formowania pytań.
Czy dopuszczam separację w razie trudności w małżeństwie zależy od stopnia tych trudności. Jeśli będziemy się kłócić, nie będzie nam coś pasowało (np. antykoncepcja), jeśli jedno zdradzi - to nie dopuszczam.
Jeśli będzie mnie maltretować, to dopuszczam...

Wychowywać po katolicku też średnio chcę, ale to pytanie jest połączone z przyjmowaniem dzieci, a marzę o nich, więc odpowiem TAK, co będzie odpowiedzią na przyjęcie... A gdzie miejsce na moje "postaram się chcieć wychować po katolicku"?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Nauki przedmałżeńskie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 30, 31, 32  Następny
Strona 13 z 32

Skocz do: