|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aneta_and początkujący
|
Wysłany: Sob 21 Sie 2010, 18:18 Temat postu: Komis ślubny - uważajcie na oszustów |
|
|
Witam chciałam ostrzec nieostrożnych sprzedawców, którzy chcą sprzedać swoją suknię ślubną przez komis internetowy... Dostałam ostatnio e-maila od pewnego mężczyzny z zagranicy, który napisał, że jest zainteresowany moją suknią, zaoferował nawet więcej pieniążków niż oczekiwałam. Pisał, że potrzebuje dla syna, który mieszka w ... Nigerii. Poprosił o numer konta, dane i zaoferował się, że wpłaci pieniądze. W tym czasie zadzwoniłam na inforlinie poczty polskiej z zapytaniem o cene przesylki do Nigerii i pani powiedziała, ze maja obowiazek informowac klientów, ze na serwisie allegro (ale nie tylko tam) pojawili sie falszywi sprzedawcy z Nigerii, którzy oferuja zakup, prosza o dane a naiwni ludzie widzac jakiej fikcyjne potwierdzenie przelewu na swoim e-mailu wysylaja przeylke poczta nawet nie sprawdzajac na koncie w swoim banku czy rzeczywiscie te pieniadze wplynely. W efekcie produktu nie ma, bo juz zostal wyslany a pieniedzy na koncie za ten zakup tez nie.... Ja z ciekawosci pisalam z tym oszustem jeszcze troche zobaczyc jak daleko sie posunie, oczywiscie nie wyslalam sukni... i oczywiscie pieniedzy na koncie tez nie ma. Wyslal mi wczoraj e-maila z banku ICICI Bank. Tzn. to niby bank mi napisal, ze pan. R.S. juz przesyla mi pieniadze, oni juz je zatwierdzili , tylko w celu weryfikacji mnie jako sprzedawcy potrzebuja ode mnie numeru przesylki transportowej i jak ja jmuz im przesle ten numer to pieniadze pojawia sie na moim koncie. Oczywiscie, zeby miec ten numer musze wyslac przesylke . Dzis napisal, że prosi o potwierdzenie bo nie moze dluzej czekac. a ja mu napisalm ,ze jest oszustem i jesli pieniadze pojawia sie na moim koncie, to wtedy oczywiscie wysle. ale tylko wtedy. Co ciekawsze oni chyba wysylaja seryjnie takie maile bo po tamtym dostalam jeszcze 2. I nawet sa tak malo sprytni, że zmieniaja tylko imie i nazwisko i wszyscy maja corke lub syna w Nigerii Nie dajcie się nabrac! Pozdrawiam NATEA |
|
Powrót do góry |
|
|
agawawa kandydat
|
Wysłany: Nie 22 Sie 2010, 13:21 Temat postu: |
|
|
Łał niezłe oszustwo mam nadziej że nikt sie nie da nabrać _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Daria gaduła
|
Wysłany: Pią 17 Wrz 2010, 19:53 Temat postu: |
|
|
W tym tygodniu dokładnie ten koleś do mnie pisał! Pan Fred Lee... Pisał, że chce suknię dla swojej przyjaciółki w Nigerii a on sam jest z USA. Podałam nr konta i dostałam tą samą informację z banku Wachovia , że jak prześlę potwierdzenie nadania to bank prześle mi pieniądze.Oferował 550 euro. Spławiłam go tak samo jak Ty UWAŻAJCIE DZIEWCZYNY! _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kasiek86 guru
|
Wysłany: Pią 17 Wrz 2010, 20:06 Temat postu: |
|
|
moja siostra cioteczna miała podobny przypadek, też od razu spławiła oszusta _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Juliette guru
|
Wysłany: Pią 17 Wrz 2010, 20:09 Temat postu: |
|
|
Przydałaby się odważna osoba, która zgłosiłabym sprawę policji. Ciekawe ile naiwnych daje się na to nabrać _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
KiSe guru
|
Wysłany: Pią 17 Wrz 2010, 20:50 Temat postu: |
|
|
Niesamowite co ludzie nie wymyślą ! Dziewczyny jestem z Was dumna , ze nie dałyście się nabrać. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
gosia11 początkujący
|
Wysłany: Wto 4 Sty 2011, 15:10 Temat postu: |
|
|
Dostałam maila od Jessica Morta z UK chciała kupić moja sukienkę ślubną dla córki, miałam wysłać sukienkę do Nigerii.
Dostałam potwierdzenie z niby city banku.
However this is the shipment address below...
Name:John Obrien
Address:NO 3 oba adesida road
State:Ondo State
City :Akure
Country:Nigeria
Zip Code:23434
Tel...2348163070188
Nie dałam się nabrać.
UWAŻAJCIE BO ONI NADAL GRASUJĄ W INTERNECIE!! |
|
Powrót do góry |
|
|
ciapa kandydat
|
Wysłany: Sro 5 Sty 2011, 11:12 Temat postu: |
|
|
Nie tylko tak oszukują! O tych z Nigerii jest głośno bo to na masową skalę. Mnie chiała oszukać Polka bo wysłałąm mi suknię tak zniszczoną i brudną, ze wstyd by mi było to wystawić na aukcji. Zagroziłam jej policją i po 2 tygodniach odesłała pieniadze. ALE UWAGA! Dziś trzeba wszędzie być czujnym. |
|
Powrót do góry |
|
|
Emberro kandydat
|
Wysłany: Pią 7 Sty 2011, 10:08 Temat postu: |
|
|
ciapa napisał: | Nie tylko tak oszukują! O tych z Nigerii jest głośno bo to na masową skalę. Mnie chiała oszukać Polka bo wysłałąm mi suknię tak zniszczoną i brudną, ze wstyd by mi było to wystawić na aukcji. Zagroziłam jej policją i po 2 tygodniach odesłała pieniadze. ALE UWAGA! Dziś trzeba wszędzie być czujnym. |
Hah no to piekna przygoda... Jak się to mówi Polak Polakowi wilkiem.
Tzw. przekręt Nigeryjski to już klasyka
Ale Ciapa ma zdecydowanie rację. Trzeba uważać. Bardzo. |
|
Powrót do góry |
|
|
Jejek kandydat
|
Wysłany: Pią 7 Sty 2011, 11:09 Temat postu: |
|
|
Dzięki za wątek, nie miałem pojęcia, że tak można oszukiwać... |