Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Zainwestowanie w nieruchomosć

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Pozostałe tematy rodzinne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arlettena
gaduła
gaduła

PostWysłany: Sro 20 Maj 2026, 9:26    Temat postu: Zainwestowanie w nieruchomosć Odpowiedz z cytatem

Hej! 😊 Potrzebuję Waszej opinii – dopiero zaczynam przygodę z inwestowaniem i mam kilka dylematów.
Mam odłożone ok. 100 tys. zł, które trzymam na koncie oszczędnościowym (oprocentowanie 4,5%).
Na co dzień mieszkam w Wielkiej Brytanii, ale myślę o inwestycji w Polsce – konkretnie o mieszkaniu na wynajem.
I teraz mam kilka dylematów – może ktoś z Was był w podobnej sytuacji i podpowie:
Czy najpierw powinnam z tej kwoty wydzielić poduszkę bezpieczeństwa (np. 6–12 miesięcy wydatków) i dopiero resztę przeznaczyć na inwestycje?
Czy lepiej czekać kilka lat i kupić mieszkanie za gotówkę, czy może zaciągnąć kredyt hipoteczny wczesniej, ale z założeniem szybszej spłaty (większe raty, krótszy okres kredytowania, niższe odsetki)?
Wiem, że kredyt wiąże się z ryzykiem, ale też pozwoliłby mi szybciej zrealizować cel.
Czy ktoś z Was miał podobny dylemat? Co byście zrobili na moim miejscu?
Z góry dzięki za wszystkie rady
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
jagnam
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Sro 20 Maj 2026, 11:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli możesz przeznaczyć tylko 100 tys na inwestycje to troszkę za mało na mieszkanie. Chyba że w jakimś małym mieście? Ale w dużym będzie ciężko. Wkład własny poniżej 20% to wyższe oprocentowanie
Od siebie dam też namiar na firmę, która zajmuje się zarządzaniem najmem https://www.ap7.pl/pl/nieruchomosci/zarzadzanie-wynajmem/242
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
noya
gaduła
gaduła

PostWysłany: Sob 13 Cze 2026, 15:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak rozważasz inwestowanie w nieruchomości, to warto przyjrzeć się apartamentom inwestycyjnym w Katowicach. Ciekawie prezentuje się osiedle Atal Sky+, które oprócz mieszkań oferuje również lokale usługowe. Dodatkowym atutem jest możliwość skorzystania ze wsparcia w zakresie zarządzania najmem.
Powrót do góry
jezyk
maniak
maniak

PostWysłany: Pon 15 Cze 2026, 8:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie każdy ma ochotę przechodzić przez wielomiesięczny proces urządzania nowego lokalu od zera. Szczegóły dostępne są tutaj: https://slawbud.pl/gotowe-mieszkanie/ gdzie przedstawiono ofertę gotowych mieszkań przygotowanych do zamieszkania. Dzięki temu można szybciej wprowadzić się do nowego lokum i uniknąć dodatkowych prac związanych z wykończeniem wnętrz. To wygodne rozwiązanie dla osób, które cenią komfort oraz możliwość szybkiego rozpoczęcia nowego etapu życia.
Powrót do góry
renni
gaduła
gaduła

PostWysłany: Sro 17 Cze 2026, 13:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tez planuje w ciągu najbliższego roku kupic mieszkanie w Warszawie. Przeglądam już rózne oferty uśmiech i nie ukrywam, ze wpadła mi w oko ta od dewelopera APM Development. Co sądzicie o tej firmie?
Powrót do góry
wodna12
kandydat
kandydat

PostWysłany: Czw 20 Sie 2026, 9:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zdecydowanie w pierwszej kolejności wydziel odrębną poduszkę finansową, bo inwestycje krótkoterminowe czy zakup mieszkania na kredyt bez zabezpieczenia płynności na stałe wydatki to spore ryzyko. Posiadanie gotówki "pod ręką" da Ci spokój ducha, a pozostałą kwotę będziesz mogła bezpiecznie ulokować w pożądanym celu bez stresu o przewalutowanie czy nagłe wydatki. Kupno nieruchomości z UK na odległość jest wykonalne, ale twardy zapas kapitału na start to absolutna podstawa.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Pozostałe tematy rodzinne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: