| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
gontka początkujący

|
Posted: Sat 9 Jan 2010, 17:09 Post subject: Jak sie prowadzić przed ciążą |
|
|
Witam,
Jako że nie dawno zdecydowaliśmy się "robić" czy ktos moze cospowiedzieć jak sięprowadzic przed ciążą? Teraz odstawiam tabletki i nie wiem czy mamy od razu próbować, czy odczekać? |
|
| Back to top |
|
 |
Liziii guru

|
Posted: Sun 10 Jan 2010, 0:11 Post subject: |
|
|
zalezy jak dlugo brałas pigułki antykoncepcyjne. ponoc lepiej przez kilka miesiecy stosowac metody mechaniczne bo rozpoczecie prob zajscia w ciaze tuz po odstawieniu pigulek zwieksza szanse na ciąze mnogą. Jesli nie macie nic przeciwko blizniakom czy trojaczkom to mozna bez przeszkod.
Ale ja bym zaczęła od zrobienia podstawowych badan u ginekologa - zwlaszcza cytologii. Dzidzia powinna rozwijac sie w zdrowym srodowisku a leczenie jakichkolwiek nadzerek itp w czasie ciazy chyba nie sluzy dziecku. Druga kwestia - badania krwi. Jesli powiesz lekarzowi (czy to interniscie czy ginowi) ze planujecie poczecie dziecka, to zlecą badania pod tym kątem oraz poinformują czy np powinnas brac kwas foliowy lub jakis kompleks witamin Wiadomo ze warto porzucic palenie albo spozywanie alkoholu.
Aha - jesli masz jakies zeby do leczenia i wolisz by dentysta stosowal znieczulenie, lepiej to zaleczyc przed ciążą. w pierwszym trymestrze zaleca sie by nie stosowac znieczulen oraz lekow przecibolowych bez konsultacji z lekarzem (ogolnie w jak najmniejszej liczbie). A stres na fotelu dentystycznym tez nie jest dobry ani dla mamy ani dla dziecka..
To chyba tyle z rzeczy ktore mi przyszły do głowy  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
dorotam guru

|
Posted: Mon 25 Oct 2010, 18:24 Post subject: |
|
|
ja zrobiłam we wrześniu badania ginekologiczne- usg i cytologię też.
teraz był problem z okresem..ale w związku z tym napewno się do lekarza wybiorę... co pozatym... nic szczególnie specjalnego narazie... przestałam brać tabletki co by organizm się przygotował  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
LadyKey uzależniony

|
Posted: Tue 26 Oct 2010, 9:06 Post subject: |
|
|
zgadzam się z przedmówczyniami
najlepiej troszkę poczekać i pomonitorować owulację... daj szansę organizmowi do powrotu do normy, bo nie ukrywajmy, że organizm się zawsze trochę rozleniwia po pigułkach (co nie znaczy że w twoim przypadku tak jest)
Porób podstawowe badania np. cytologię... Lekarz powinien Cię dale pokierować jak mu/jej powierz że chcecie zacząć starania... _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Kamilka75 gaduła

|
Posted: Thu 6 Dec 2018, 9:17 Post subject: |
|
|
| Hej. Moim zdaniem jeśli palisz, to powinnaś szukać sposobów jak szybko rzucić palenie. Dla dziecka to ogromna różnica, plus oczywiście nie trujesz siebie. Jeśli nie będziesz mogła samodzielnie dać radę, spróbuj na przykład z Tabexem, albo innymi środkami. jakie pozwoli lekarz stosować. Pamiętaj, że robisz to dla siebie i przyszłego dziecka. Nie pij,przyjmuj kwas foliowy i jedz więcej witamin. |
|
| Back to top |
|
 |
wang maniak

|
Posted: Thu 6 Dec 2018, 11:22 Post subject: |
|
|
| Uważam, że takie kwestie warto też obgadać z lekarzem. Nie trzeba wcale wybierać się do niego osobiście - wystarczy skorzystać z porad na stronie https://lekarzpomaga.pl/. Uważam, że jest to opcja bardzo wygodna. |
|
| Back to top |
|
 |
monika90 gaduła

|
Posted: Fri 28 Dec 2018, 22:44 Post subject: |
|
|
Przed ciążą stosowałam Ovarin - https://ovarin.pl/ on ma witaminy też i kwas foliowy w sobie. A jak się udało zajść to lekarz już mi przepisał wszystko co trzeba poza tym zadbaj o dietę, nie jedz byle czego i ruszaj się. |
|
| Back to top |
|
 |
walentynka uzależniony

|
|
| Back to top |
|
 |
lubowa bywalec

|
Posted: Tue 9 Jul 2019, 22:09 Post subject: |
|
|
| Im zdrowiej tym lepiej, ja mocno ograniczylam kawę i sól bo miałam problemy z ciśnieniem, jod jest też potrzebny w ciązy ale miaalm na szczęście w mama dha sporą porcję więc niedobory się nie zrobily. Wiedziałyście że jod zaleca się przyjmować w ciązy dodatkowo? |
|
| Back to top |
|
 |
landryneczka bywalec

|
Posted: Tue 16 Jul 2019, 8:08 Post subject: |
|
|
| Podstawa to zbadanie sie czy jest ok. ja zaczelam od morfologii i wizyty u gina. Wszystko bylo ok wiec starania zaczelismy ale niestety poltora roku i nic, w mmiedzy czasie ciagle infekcje tam na dole wiec zdecydowalam sie powtorzyc cytologie oraz wykonac kolposkopie ktora wykazala wirusa HPV cin1 wiec zmiany nablonka. Stosuje zel papilocare i jak tylko skoncze i wyniki beda prawidlowe wrocimy do staran |
|
| Back to top |
|
 |
|