Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Desery i słodkości
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 68, 69, 70 ... 79, 80, 81  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Forumki w kuchni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Sro 24 Gru 2014, 7:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja polecam deser warstwowy
- na dół budyń toffi ja kupuje taki ale ciezko go dostac w sklepach
- potem pokruszona chałwa ja kupuje taką
- a na bita śmietana pyszotkja:)
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
matrimonio
gaduła
gaduła


Dołączył: 28 Lip 2014
Posty: 409

PostWysłany: Czw 12 Lut 2015, 17:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj robiłam pieczone pączki - wiem, że nie są tak dobre jak smażone, ale niestety nie mogę jeść rzeczy smażonych w głębokim tłuszczu ;(.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
e-nina
guru
guru


Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 2492
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Pią 6 Mar 2015, 14:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na jutrzejsze imienino-urodziny męża zrobiłam banoffee miłość
_________________

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Marilyn
początkujący
początkujący


Dołączył: 25 Mar 2015
Posty: 4

PostWysłany: Sro 25 Mar 2015, 13:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niezawodna jest zawsze czekolada
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
matrimonio
gaduła
gaduła


Dołączył: 28 Lip 2014
Posty: 409

PostWysłany: Nie 29 Mar 2015, 17:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

e-nina napisał:
na jutrzejsze imienino-urodziny męża zrobiłam banoffee miłość


Ooo, a podasz swój przepis?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Marilyn
początkujący
początkujący


Dołączył: 25 Mar 2015
Posty: 4

PostWysłany: Wto 31 Mar 2015, 20:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja dziś kupiłam Wedlowskie Pisanki z myślą o świętach. Co roku kupowałam takie na wagę, bo ładnie się prezentują w miseczce ze słodyczami. Skusiłam się w tym roku na spróbowanie tych paczkowanych. W domu naszła mnie ochota na słodkości i nawet nie wiem kiedy, jedna paczka dosłownie zniknęła. Jutro na pewno dokupię.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pan_jan48
kandydat
kandydat


Dołączył: 05 Lut 2015
Posty: 15
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 10 Kwi 2015, 10:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Marilyn - nie myślałaś żeby wstąpić do klubu anonimowych czekoholików? język
_________________
Wypożyczam replikę kabrioletu alfa romeo do ślubu - bardzo ładne, zabytkowe auto, kontakt na priv bądź na mojej stronie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Pon 20 Kwi 2015, 6:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tarta z rocotta
Składniki:

• 100 g masła
• 200 g mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 4 jajka
• 120 g cukru pudru
• 1 łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka wanilii
• 250 g ricotty
• 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
• 2 łyżki likieru pomarańczowego (triple sec) lub soku pomarańczowego
• 1/2 szklanki smażonej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis poniżej)







Przygotowanie:
Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem, zamknąć obręcz, spód i boki tortownicy posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Masło roztopić, ostudzić.
Do jednej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz cukier puder oraz wanilię i ubić mikserem na puszystą i jasną masę.
Odłożyć 1/3 ubitej masy i wymieszać ją lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera z ricottą i 2 łyżeczkami mąki.
Do pozostałej ubitej masy dodać mieszankę mąk, masło, startą skórkę z pomarańczy, likier oraz smażoną skórkę pomarańczową. Zmiksować na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę.
Wyłożyć do przygotowanej formy, na wierzch łyżką wyłożyć ricottę i rozprowadzić ją na wierzchu ciasta. Piec przez ok. 45 minut.
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Pon 20 Kwi 2015, 6:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciasto migdalowe

Składniki:

• 3 duże jajka
• 150 g cukru
• skórka starta z 1 małej cytryny
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 150 g zmielonych obranych migdałów

• cukier puder do posypania










Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy ok. 23 cm posmarować masłem i oprószyć zwykłą mąką. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Jajka ubijać z cukrem, skórką z cytryny oraz cynamonem na gęstą i jednolitą masę.
Dodać migdały i delikatnie wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę.
Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 33 minuty.
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Pon 20 Kwi 2015, 6:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szarlotka orzechowa
kładniki:

Ciasto:
• 100 g mąki owsianej bezglutenowej
• 75 g zmielonych orzechów włoskich + ok. 50 g całych połówek
• 75 g zmielonych migdałów (lub orzechów włoskich)
• 50 g mąki ryżowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 łyżki ksylitolu (lub 4 łyżki cukru trzcinowego)
• 100 g oleju kokosowego (lub masła)
• ok. 10 wiśni (w syropie / z kompotu / mrożonych)
• 2 łyżki wiórków kokosowych

Jabłka:
• 1,5 kg jabłek lub litrowy słoik prażonych jabłek
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu



Dekoracja: orzechy włoskie, laska cynamonu, mąka kokosowa


Przygotowanie:
Ciasto: Do miski wsypać mąkę owsianą, zmielone orzechy, grubo posiekane połówki orzechów, mielone migdały, mąkę ryżową i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać ksylitol lub cukier oraz drobno posiekane zimne masło lub olej kokosowy. Rozcierać palcami wszystkie składniki aż powstanie drobna kruszonka. Zlepić wszystko w jedną część i schować do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Jabłka: Świeże jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć ogryzki. Pokroić na kawałeczki i włożyć do dużego garnka, smażyć przez ok. 25 minut aż jabłka zmiękną i częściowo się rozpadną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Doprawić cynamonem i w razie konieczności ksylitolem (lub cukrem/miodem).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Połową ciasta wylepić spód formy o średnicy 24 cm, na wierzch wyłożyć jabłka i powciskać w nie wiśnie.
Do drugiej części ciasta dodać wiórki kokosowe. Ciasto rozdrobnić i rozsypać na jabłkach. Wstawić do piekarnika, piec przez 30-35 minut. Gdy wierzch będzie już ładnie zrumieniony położyć na wierzchu kawałek folii aluminiowej.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Udekorować orzechami włoskimi, można posypać mąką kokosową
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Forumki w kuchni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 68, 69, 70 ... 79, 80, 81  Następny
Strona 69 z 81

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.



Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group