|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
amelkaa uzależniony
Dołączył: 07 Mar 2014 Posty: 837 Skąd: polska
|
Wysłany: Sro 24 Gru 2014, 7:46 Temat postu: |
|
|
ja polecam deser warstwowy
- na dół budyń toffi ja kupuje taki ale ciezko go dostac w sklepach
- potem pokruszona chałwa ja kupuje taką
- a na bita śmietana pyszotkja:) _________________ "never give up" |
|
Powrót do góry |
|
|
matrimonio gaduła
Dołączył: 28 Lip 2014 Posty: 409
|
Wysłany: Czw 12 Lut 2015, 17:18 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj robiłam pieczone pączki - wiem, że nie są tak dobre jak smażone, ale niestety nie mogę jeść rzeczy smażonych w głębokim tłuszczu ;(. |
|
Powrót do góry |
|
|
e-nina guru
Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2492 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Pią 6 Mar 2015, 14:39 Temat postu: |
|
|
na jutrzejsze imienino-urodziny męża zrobiłam banoffee _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Marilyn początkujący
Dołączył: 25 Mar 2015 Posty: 4
|
Wysłany: Sro 25 Mar 2015, 13:52 Temat postu: |
|
|
Niezawodna jest zawsze czekolada |
|
Powrót do góry |
|
|
matrimonio gaduła
Dołączył: 28 Lip 2014 Posty: 409
|
Wysłany: Nie 29 Mar 2015, 17:22 Temat postu: |
|
|
e-nina napisał: | na jutrzejsze imienino-urodziny męża zrobiłam banoffee |
Ooo, a podasz swój przepis? |
|
Powrót do góry |
|
|
Marilyn początkujący
Dołączył: 25 Mar 2015 Posty: 4
|
Wysłany: Wto 31 Mar 2015, 20:50 Temat postu: |
|
|
Ja dziś kupiłam Wedlowskie Pisanki z myślą o świętach. Co roku kupowałam takie na wagę, bo ładnie się prezentują w miseczce ze słodyczami. Skusiłam się w tym roku na spróbowanie tych paczkowanych. W domu naszła mnie ochota na słodkości i nawet nie wiem kiedy, jedna paczka dosłownie zniknęła. Jutro na pewno dokupię. |
|
Powrót do góry |
|
|
pan_jan48 kandydat
Dołączył: 05 Lut 2015 Posty: 15 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 10 Kwi 2015, 10:08 Temat postu: |
|
|
Marilyn - nie myślałaś żeby wstąpić do klubu anonimowych czekoholików? _________________ Wypożyczam replikę kabrioletu alfa romeo do ślubu - bardzo ładne, zabytkowe auto, kontakt na priv bądź na mojej stronie. |
|
Powrót do góry |
|
|
amelkaa uzależniony
Dołączył: 07 Mar 2014 Posty: 837 Skąd: polska
|
Wysłany: Pon 20 Kwi 2015, 6:06 Temat postu: |
|
|
tarta z rocotta
Składniki:
• 100 g masła
• 200 g mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 4 jajka
• 120 g cukru pudru
• 1 łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka wanilii
• 250 g ricotty
• 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
• 2 łyżki likieru pomarańczowego (triple sec) lub soku pomarańczowego
• 1/2 szklanki smażonej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis poniżej)
Przygotowanie:
Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem, zamknąć obręcz, spód i boki tortownicy posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Masło roztopić, ostudzić.
Do jednej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz cukier puder oraz wanilię i ubić mikserem na puszystą i jasną masę.
Odłożyć 1/3 ubitej masy i wymieszać ją lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera z ricottą i 2 łyżeczkami mąki.
Do pozostałej ubitej masy dodać mieszankę mąk, masło, startą skórkę z pomarańczy, likier oraz smażoną skórkę pomarańczową. Zmiksować na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę.
Wyłożyć do przygotowanej formy, na wierzch łyżką wyłożyć ricottę i rozprowadzić ją na wierzchu ciasta. Piec przez ok. 45 minut. _________________ "never give up" |
|
Powrót do góry |
|
|
amelkaa uzależniony
Dołączył: 07 Mar 2014 Posty: 837 Skąd: polska
|
Wysłany: Pon 20 Kwi 2015, 6:07 Temat postu: |
|
|
ciasto migdalowe
Składniki:
• 3 duże jajka
• 150 g cukru
• skórka starta z 1 małej cytryny
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 150 g zmielonych obranych migdałów
• cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy ok. 23 cm posmarować masłem i oprószyć zwykłą mąką. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Jajka ubijać z cukrem, skórką z cytryny oraz cynamonem na gęstą i jednolitą masę.
Dodać migdały i delikatnie wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę.
Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 33 minuty. _________________ "never give up" |
|
Powrót do góry |
|
|
amelkaa uzależniony
Dołączył: 07 Mar 2014 Posty: 837 Skąd: polska
|
Wysłany: Pon 20 Kwi 2015, 6:07 Temat postu: |
|
|
szarlotka orzechowa
kładniki:
Ciasto:
• 100 g mąki owsianej bezglutenowej
• 75 g zmielonych orzechów włoskich + ok. 50 g całych połówek
• 75 g zmielonych migdałów (lub orzechów włoskich)
• 50 g mąki ryżowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 łyżki ksylitolu (lub 4 łyżki cukru trzcinowego)
• 100 g oleju kokosowego (lub masła)
• ok. 10 wiśni (w syropie / z kompotu / mrożonych)
• 2 łyżki wiórków kokosowych
Jabłka:
• 1,5 kg jabłek lub litrowy słoik prażonych jabłek
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Dekoracja: orzechy włoskie, laska cynamonu, mąka kokosowa
Przygotowanie:
Ciasto: Do miski wsypać mąkę owsianą, zmielone orzechy, grubo posiekane połówki orzechów, mielone migdały, mąkę ryżową i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać ksylitol lub cukier oraz drobno posiekane zimne masło lub olej kokosowy. Rozcierać palcami wszystkie składniki aż powstanie drobna kruszonka. Zlepić wszystko w jedną część i schować do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Jabłka: Świeże jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć ogryzki. Pokroić na kawałeczki i włożyć do dużego garnka, smażyć przez ok. 25 minut aż jabłka zmiękną i częściowo się rozpadną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Doprawić cynamonem i w razie konieczności ksylitolem (lub cukrem/miodem).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Połową ciasta wylepić spód formy o średnicy 24 cm, na wierzch wyłożyć jabłka i powciskać w nie wiśnie.
Do drugiej części ciasta dodać wiórki kokosowe. Ciasto rozdrobnić i rozsypać na jabłkach. Wstawić do piekarnika, piec przez 30-35 minut. Gdy wierzch będzie już ładnie zrumieniony położyć na wierzchu kawałek folii aluminiowej.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Udekorować orzechami włoskimi, można posypać mąką kokosową _________________ "never give up" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group |
|
|