|
| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Ewa-Gdy guru

|
Posted: Thu 6 Feb 2014, 11:07 Post subject: Porady zdrowotne |
|
|
Jeśli moderatorki uznają temat za mało zajmujący lub gdzieś już rozwijany to proszę o zamknięcie. Ja nie znalazłam odpowiedniego, aby móc napisać.
Myślę, że może on stanowić mały poradnik przedlekarski
Moje pytanie do doświadczonych mam: czy przy skoku rozwojowym możliwa jest utrzymująca się przez kilka dni gorączka?
Kuba od wtorku ma wahania temperatury pomiędzy 37,3 a 38,5, wahania apetytu, problemy ze snem (dzisiaj w nocy musiałam go nosić, żeby go uspokoić, bo budził się parokrotnie z płaczem, przepłakuje przez sen i zasypia), bywa radosny, a za chwilę popada w histerię i tylko noszenie na rękach go uspokaja.
Przy wyższej temperaturze podaję mu ibuprofen na zmianę z paracetamolem, raz dziennie Lipomal, nosek pryskam wodą morską, ale kataru jako takiego nie zauważyłam. Wszystkie domowe sposoby oczywiście też są w grze, posunęłam się nawet do tego, że na noc nóżki smaruję mu tłuszczem gęsim na rozgrzanie. Nie mam już pomysłów. _________________
   |
|
| Back to top |
|
 |
natalia_w moderator

|
Posted: Thu 6 Feb 2014, 11:23 Post subject: |
|
|
Ja gorączkę zbijałam zawsze jak przekraczała 38,5', w końcu gorączka to walka organizmu z infekcją, jeżeli takowa jest.
Nie kojarzyłam bym skoku rozwojowego z gorączką. Brak apetytu, problemy ze snem ok, ale jakiś histerii, apatyczności czy gorączki doszukiwałabym się gdzie indziej... |
|
| Back to top |
|
 |
atina guru

|
Posted: Thu 6 Feb 2014, 12:06 Post subject: |
|
|
Ponoć 37,3 to nie gorączka. Od 38 stopni powinno zacząć działać. Mojej córce temperatura zawsze waha się pomiędzy 36,8 a 37,4. Też nie słyszałam o gorączce w czasie skoków. Moja ma teraz skok. Jest od wczoraj marudna. Krzyczy przed jedzeniem i po, jak chce ją w ciągu dnia położyć spać to też się unosi. Dobrze, że chociaż noce przesypia. _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Asiulaaa019 guru

|
Posted: Thu 6 Feb 2014, 13:39 Post subject: |
|
|
Ewa może to ząbkowanie? _________________

|
|
| Back to top |
|
 |
Ewa-Gdy guru

|
Posted: Thu 6 Feb 2014, 15:03 Post subject: |
|
|
Też myślałam o ząbkowaniu, ale dotąd nie znosił tego aż tak źle.
Leki na zbicie gorączki podaję jak temperatura przekroczy 38 stopni, chociaż wg męża postępuje jak wyrodna matka. Sama już nie wiem, może jutro podejdę do lekarza. _________________
   |
|
| Back to top |
|
 |
agattt moderator

|
Posted: Thu 6 Feb 2014, 15:33 Post subject: |
|
|
U Adasia pierwsze ząbki wyszły niepostrzezenie, a kolejne już z problemami. Także możliwe, że to ząbki. No ale do pediatry pójsć nie zaszkodzi skoro podwyższona temp się utrzymuje. _________________
  |
|
| Back to top |
|
 |
paula_139 maniak

|
Posted: Thu 6 Feb 2014, 16:10 Post subject: |
|
|
Ja też bym Ewcia obstawiała zęby. U nas dopiero 5ty ząbek z kolei stworzył mega problem z zarwanymi nocami, marudzeniem przechodzącym w histerię no i temp. Może zbadaj małemu mocz Będziesz spokojniejsza. _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Asiulaaa019 guru

|
Posted: Thu 6 Feb 2014, 16:44 Post subject: |
|
|
U nas każdy jeden wychodzi boleśnie.
Także ja obstawiam zęby. _________________

|
|
| Back to top |
|
 |
pluszak guru

|
Posted: Thu 6 Feb 2014, 20:05 Post subject: |
|
|
Moje dziecko też szaleje, ale gorączki (odpukać) nie ma i nie miał przy skokach nigdy. U nas już na pewno zęby idą w fazie zaawansowanej, bo nie weźmie żadnej butelki do buzi, dopiero jak mu żelem posmaruje to da się zjeść cokolwiek. Pakuje do buzi wszystko, a palce swoje i moje gryzie strasznie, mój potarfi tak zacisnąć, że mi się ciepło robi... _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
agattt moderator

|
Posted: Wed 15 Oct 2014, 8:39 Post subject: |
|
|
Dziewczyny czy spotkała się któraś z was z wysypką u dziecka tylko na karku, szyi i częściowo na ramionkach? Adasia mi tak wysypało przez noc. Od 4 dni ma mega katar, ale poza tym nic mu nie jest. Żadnego nowego ciuszka, proszku, jedzenia itp nie było.
Zapisałam go na jutro do lekarza, ale sama nie wiem czy to bardziej alergiczne czy coś innego. _________________
  |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce