Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Biblioteka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 49, 50, 51  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Książka, film, muzyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
annna
guru
guru

PostWysłany: Pią 30 Gru 2011, 11:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

eeeee to jak osobno to szkoooooda język Nie no, skończę tę, którą teraz czytam i kto wie... uśmiech

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Marga
guru
guru

PostWysłany: Pią 30 Gru 2011, 12:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hehee, dobre! Brakuje Murzynów, Komunistów, Bikiniarzy i Cyklistów oczko.

Powrót do góry
Juliette
guru
guru

PostWysłany: Sro 4 Sty 2012, 20:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pozostając przy temacie biografii... Właśnie skończyłam czytać książkę "Geniusz i obsesja. Wewnętrzny świat Marii Curie" autorstwa Barbary Goldsmith. Pewnie każdy Polak zna to nazwisko, a chyba mało kto wie co tak naprawdę zrobiła dla nauki, jak znaczącą była postacią. Dlatego postanowiłam po tę książkę sięgnąć. Autorka przedstawia osobę bardzo złożoną. Z jednej strony niesamowicie inteligentną kobietę, dla której eksperymenty naukowe były największą pasją, a często wręcz uzależnieniem, która wynaleziony przez siebie rad nazywała "swoim dzieckiem" i chyba kochała go prawdziwą miłością, lekceważąc śmiertelne niebezpieczeństwo, które jej grozi, bo szczerze wierzyła, że dla nauki warto poświęcić nawet swoje zdrowie i życie. Z drugiej strony obserwujemy kobietę targaną nawracającą głęboką depresją, która wydawała się wszystkim zimna i niedostępna, nawet własnym córkom, która nad życie kochała swojego męża i chyba nigdy po jego śmierci się nie pozbierała.

Ale myślę, że Maria Curie uczy przede wszystkim, że determinacja, wytrwałość, całkowite oddanie sprawie pokonuje wszystkie bariery. W końcu to ona była pierwszą kobietą wykładającą na Sorbonie, pierwszą noblistką (druga była dopiero 32 lata później jej córka), pierwszą liczącą się kobietą - naukowcem.

Ta konkretna biografia nie jest może napisana w pasjonujący sposób, ale bardzo profesjonalnie przygotowana. Jak na książkę, która nie jest publikacją naukową z fizyki i chemii, dosyć szeroko omawia badania naukowe madame Curie. Ale na pewno warto przeczytać jakąkolwiek biografie tej postaci. Jest tak niewiele powszechnie znanych i liczących się na świecie Polaków, że wstyd nie znać jej życiorysu Wink
bywalec
bywalec

PostWysłany: Czw 5 Sty 2012, 13:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja aktualnie pochłaniam kolejną książkę H. Cobena - Obiecaj mi. Uwielbiam jego styl pisania i ogólnie uwielbiam krymiały.
guru
guru

PostWysłany: Czw 5 Sty 2012, 13:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Juliette, recenzja interesująca uśmiech. A czy były w książce jakiekolwiek "akcenty polskie", jakieś wzmianki o tożsamości narodowo-kulturowej bohaterki?

Powrót do góry
Juliette
guru
guru

PostWysłany: Czw 5 Sty 2012, 15:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Akcent polski" jest ukazany jedynie w suchych faktach, opisaniu losów bohaterki przed wyjazdem do Paryża. Można dojść do wniosku, że na jej "wewnętrzny świat" polskość nie miała wpływu. Bardziej podkreśla się wpływ wychowania przez ojca, ale bez wyraźnego kontekstu narodowego, mimo że autorka podkreśla patriotyzm bohaterki.

Dałaś mi Margo do myślenia. Ciekawe czy autorka po prostu ten temat pominęła, czy "francuskość" wyparła lub zdominowała pierwiastek polski w Marii Curie.

Zastanawiam się też czy by nie kupić biografii napisanej przez jej córkę myślący
guru
guru

PostWysłany: Czw 5 Sty 2012, 15:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie, ciekawe... Wielu anglosaskich autorów spłyca wątki narodowościowe, więc może z tego względu pisarka się na tym nie koncentrowała... A może rzeczywiście Maria Skłodowska-Curie nie czuła się związana ze swoją pierwszą ojczyzną... Pewnie córka wiedziałaby coś więcej na ten temat uśmiech.

Powrót do góry
Tęczówka
maniak
maniak

PostWysłany: Sro 22 Lut 2012, 13:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poza paroma Rolling Eyes książkami do pracy, mam jeszcze czas na coś dla mnie: "Potępienie Paganiniego" Winogradowa. Dopiero teraz, na etapie 1/3 książki się rozkręca, ale za to dobrze się rozkręca:). Lubię rosyjskich pisarzy, stąd ten pomysł akurat na tę książkę.

Powrót do góry
Karolina1984
guru
guru

PostWysłany: Sro 22 Lut 2012, 13:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czytałam jakieś 12 lat temu..... no, w sumie ciekawie wtedy mi się czytało lol
guru
guru

PostWysłany: Sro 22 Lut 2012, 20:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niedawno skończyłam "Coś pożyczonego" E.Giffin, serdecznie polecam uśmiech
Teraz zaczynam książkę tej samej autorki "Coś niebieskiego".

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Książka, film, muzyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 49, 50, 51  Następny
Strona 24 z 51

Skocz do: