|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lenka1312 gaduła
Dołączył: 31 Gru 2009 Posty: 278 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 1 Gru 2011, 13:06 Temat postu: Co na imprezę? |
|
|
Dziewczyny, liczę na was, że mi pomożecie. za dwa tygodnie mam urodziny i razem z moją współlokatorką zaprosiłyśmy ok 10 osób na małą imprezkę, raczej bez tańców. Zastanawiam się ca mam zrobić do jedzenia. Oczywiście ze dwie sałatki- myślałam o takiej z majonezem i kurczakiem i o nicejskiej. A co do tego?! W mieszkaniu nie mamy piekarnika i to jest najgorszy problem... nie mam pomysłów, a nie chcę smażyć kotletów :/ |
|
Powrót do góry |
|
|
ewelinka89 moderator
Dołączył: 09 Mar 2011 Posty: 9831
|
Wysłany: Czw 1 Gru 2011, 14:02 Temat postu: |
|
|
Szkoda, że piekarnika nie masz.. Ja lubię np. bagietki z masełkiem czosnkowym. Chwila roboty, a zawsze coś na ciepło. Może tortille? Albo jakieś kanapeczki, 'koreczki' właśnie z naleśnikami od tortilli.. Jest sporo takich pomysłów, jadłam np. z jakimiś nadzieniami szpinakowymi itd.. Może jakaś zupa kremowa? Np. jakiś krem brokułowy z grzankami? Zapiekane sery, sałatki.. No i chyba standardowo na takie imprezy sprawdzają się czipsy, jakieś naczosy z dipami itd. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
magda87 maniak
Dołączył: 04 Sie 2011 Posty: 1388 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: Czw 1 Gru 2011, 14:16 Temat postu: |
|
|
Ja bym zrobiła tortille na zimno - kupujesz placki do tortilli, warzywa (ogórek, pomidory, sałata, papryka), salami, ser topiony w plastrach, serek (ja kupuję z Piątnicy naturalny bądź ze szczypiorkiem. Tortille delikatnie podgrzewam na patelni bez tłuszczu, tak żeby była trochę ciepła. Potem dwa brzegi smaruję serkiem, później na to kolejno: sałata, ser, salami i warzywa. Ogórek kroję bardzo cienko i go nie obieram, pomidor też w miarę cienko, a papryka w paski. I później zawijam i zaciskam, żeby się nie rozleciała. A ten serek na brzegu dodatkowo ją skleja:) I później kroję ją na 2 bądź 3 części Do tego sosy w salaterkach, np ketchup, majonez czy czosnkowy. I jest pycha i szybko znika:)
Do tego zrobiła bym koreczki - ser, kabanos i ogóreczek i też szybko znika:)
Jak coś jeszcze wpadnie mi do głowy to będę pisać |
|
Powrót do góry |
|
|
martita8503 guru
Dołączył: 29 Gru 2010 Posty: 2092 Skąd: okolice Krakowa
|
Wysłany: Czw 1 Gru 2011, 14:20 Temat postu: |
|
|
ale z tym brakiem piekarnika to nie taki problem, my bagietkę pokrojoną na kanapeczki nacieraliśmy masłem czosnkowym i smazyliśmy na patelni JA bym zrobiła takiem małe kanapeczki z weki z serem na ostro i ozdobiła papryką ogórkiem szynka świetnie wyglądająi smakują- sprawdzone na imprezach i jako pierwsze było zjadane, smaczna i sycąca jest tez sałatka z makaronem ( taki kolorowy np, rurki lib np świderki) z kurczakiem, kukurydzą, papryką i czym tam chcesz, lub z kurczakiem, makaronem, selerem ananasem na słodkio możesz podac tez np. jajka faszerowane grzybami, papryką lub innymi warzywami
na ciepło na szybko możesz zrbić oscypki na patelni z żurawiną, może sobie goście nie pojedzą, ale napewno na chwile zamuli
Ewentualnie zrób placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
powodzenia _________________ "[...] miłość trzeba budować, odkryć ją to za mało"
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lenka1312 gaduła
Dołączył: 31 Gru 2009 Posty: 278 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 1 Gru 2011, 18:02 Temat postu: |
|
|
Bardzo fajne pomysły! zwłaszcza z tymi tortillami i kanapeczkami! Dzięki:) |
|
Powrót do góry |
|
|
ewelinka89 moderator
Dołączył: 09 Mar 2011 Posty: 9831
|
Wysłany: Czw 1 Gru 2011, 18:08 Temat postu: |
|
|
Kanapeczki jeszcze możesz zrobić z krakersów (ale radzę przygotować składniki wcześniej, a ułożyć przed samą imprezą, żeby nie zrobiły się miękki). Smaczne, ładnie wygląda. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
ewaluna uzależniony
Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 623 Skąd: Z filmu Burtona
|
|
Powrót do góry |
|
|
Azadi guru
Dołączył: 21 Sty 2011 Posty: 2992 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Pią 2 Gru 2011, 12:47 Temat postu: |
|
|
Kanapeczki z krakersów się sprawdzają, ja wybieram na takie okazję cebulkowe krakersy, do tego jakaś pasta rybna i listek świeżej bazylii może też być pasta jajeczna: gotujesz jajka na twardo, rozgniatasz żółtka i białek tyle żeby nie przyćmiły żółtek podsmażasz bardzo drobno posiekane pieczarki aż zmienią kolorek, dorzucasz to do jajek razem ze szczypiorkiem i majonezem (nie za dużo, tak żeby skleił), dodajesz odrobinę soli, pieprz i jest super, jak nie zejdzie na krakersy to na dzień następny jest na śniadanie
W ramach snacka na niezimno sprawdza się jeszcze to i zawsze robi furorę (banalne w przygotowaniu ale dość drogie):
bierzesz tortillę, smarujesz ją czosnkowym twarożkiem i układasz na tym wędzonego łososia. Potem zawijasz w ciasną roladkę i kroisz na małe kawałeczki baaardzo szybko znika
Na ciepło robiłam swego czasu makaron z pesto
Makaron tagliatelle gotujesz al dente. W międzyczasie na patelni smażysz boczek wędzony, a jeśli nie lubisz to szynkę z indyka, kiełbaskę albo coś innego, byleby było jakieś szynkowe mięso i najlepiej wyraziste w smaku doprawiasz mięsko solidnie pieprzem, soli na ogół nie trzeba. Na gotowe mięsko dodajesz pesto z bazylii, nie za dużo, żeby się podgrzało. Dorzucasz do garnka z odcedzonym makaronem, mieszasz i na talerz, posypujesz tartym serem. Pesto powinno być tyle żeby makaron oklejało, bo to nie ma pływać w sosie
Na sałatkę imprezową przepisy sprawdzone:
Brokuła gotujesz al dente (osobiście wolę na parze, bo łatwiej mi utrafić w odpowiednią twardość). Do tego w misce dorzucasz ser feta. Na patelni bez tłuszczu prażysz ziarna sezamu i płatki migdałów ale nie do spalenia tylko łagodnej zmiany koloru dorzucasz do michy z zieleniną i serem. I voila, pyszny salad
Do miski wrzucasz rukolę albo ostrą mieszankę sałat (zwykła jest za blada w smaku). Na patelni smażysz boczek lub inną szynkę i razem z tłuszczem z patelni dorzucasz do sałaty. Kroisz pomidorki na dość duże kawałki (wielkości takiej, jakbyś pomidorka koktajlowego przekroiła na pół), dodajesz pokrojonej mozarelli i pieprzu. I tyle czasem jak mam wenę i składniki w lodówce to jem to na śniadanie
A moja kumpela celuje w sałatce gyros
Pierś z kury kroisz w kawałki, mieszasz szczodrze z przyprawą do gyrosa i rzucasz na patelnię. W dużej misce dodajesz warstwami, a potem razem mieszasz, kapustę pekińską, kukurydzę, paprykę czerwoną i pokrojone ogórki konserwowe, mięso i sos sporządzony z majonezu i keczupu fajnie jeszcze przed przemieszaniem wygląda w przezroczystej misce _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
ewelinka89 moderator
Dołączył: 09 Mar 2011 Posty: 9831
|
Wysłany: Pią 2 Gru 2011, 13:25 Temat postu: |
|
|
Cytat: | bierzesz tortillę, smarujesz ją czosnkowym twarożkiem i układasz na tym wędzonego łososia. Potem zawijasz w ciasną roladkę i kroisz na małe kawałeczki uśmiech baaardzo szybko znika |
O kurcze. Brzmi przepysznie, więc chyba nawet nie poczekam na imprezę, tylko sobie sprawię.. A ten twarożek czosnkowy, to jakiś gotowy serek kupujesz, czy po prostu robisz?
W sumie to świetny wątek. Za tydzień mężowe urodziny i już widzę, że kilka pomysłów wykorzystam _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karolina1984 guru
Dołączył: 31 Lip 2011 Posty: 6034
|
Wysłany: Pią 2 Gru 2011, 13:37 Temat postu: |
|
|
Kochana, no jak to-
1. Mnóstwo alkoholu
2. 2-3 różne sałatki
3. Wszelkie chipsy, orzeszki, słone przekąski
4. Nieśmiertelna cola, trochę soków
Volia i każdy szczęśwliy. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group |
|
|