Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Inka83 guru
Dołączył: 25 Mar 2011 Posty: 2075 Skąd: z piekła rodem
|
Wysłany: Sro 7 Wrz 2011, 13:42 Temat postu: |
|
|
Ja typowych przetworów na zimę nie robię. Jedyna rzecz za którą się biorę, a która czasami ratuje mi życie, kiedy nie mam pomysłu na obiad to leczo. Przepis jest mało wyrafinowany, ale oboje lubimy. Robię to do słoiczków, wekuję i stoi sobie w lodówce.
Kroję warzywa: cukinię, kabaczek, paprykę, cebulkę, fasolkę szparagową, pomidory (ostatnio dodałam czerwonej fasoli), czyli co kto ma pod ręką albo co kto lubi, wrzucam do dużego garnka, dodaję wody i gotuję. Jak się trochę warzywa podduszą dodaję przecier pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz, odrobinę cukru, czosnek, pietruszkę suszoną, bazylię, tymianek, czasami przyprawę kuchni meksykańskiej - w zależności od gustów i upodobań. Gotuję to wszystko aż sosik zgęstnieje i warzywa się ugotują i ładuję do słoików, wekuję.
To wersja wege, mój mąż czasami dorzuca sobie kiełbaskę. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
arsandra moderator
Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 5223 Skąd: Mazowieckie
|
Wysłany: Sro 7 Wrz 2011, 17:14 Temat postu: |
|
|
Oooo, leczo jest super, też uwielbiam:) _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Fantazja guru
Dołączył: 10 Mar 2011 Posty: 4588 Skąd: lubelskie
|
Wysłany: Sro 7 Wrz 2011, 17:44 Temat postu: |
|
|
Też uwielbiam leczo nawet mam teraz trochę i chyba zaraz pójdę zjeść bo mi smaka zrobiłyście
A co do wspomnianego przeze mnie sosiku - robiłam dzisiaj i mi wyszedł taki z przytupem hehe słodko - ostry. Niby wg przepisu od cioci, ale jej był taki jakiś słodko - kwaśny, pewnie gdzieś dała mniej przypraw a ja dokładnie wg przepisu. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
AniaKicia87 guru
Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 3846 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Sro 7 Wrz 2011, 17:45 Temat postu: |
|
|
Inko też robię takie leczo tyle że ja dodaje jeszcze pieczarek
W podobny sposób robię mój amatorski "bigosik cygański" z mięska mielonego (czosnek, sól, pieprz, dużo majeranku, jajko, czerstwa bułka) formuje małe klopsiki. Obtaczam w bułce, smażę na oleju.
Do gara paprykę w różnych kolorach kroję w drobne paseczki, do tego obrane pomidory ze skórki, pieczarki, kiszony ogórek, cebula. Sosik pomidorowy z paczki w to. Przyprawy wg uznania - ja bardziej pikantne wole. Na końcu dodaje maleńkie wcześniej usmażone klopsiki, mieszam. Nakładam do słoików i zagotowuje. Stoją w lodówce "na czarną godzinę" albo na wizytę niezbyt proszonych głodnych gości _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
ewelinka89 moderator
Dołączył: 09 Mar 2011 Posty: 9831
|
Wysłany: Sro 7 Wrz 2011, 17:46 Temat postu: |
|
|
Fantazja napisał: | Ewelinko w ciemnym i chłodnym miejscu sosik w słoiczkach powinien bez problemu przetrwać zimę |
I wystarczy tylko wsadzić do słoiczka, nic z tym się nie robi?
Ja do tej pory nic nie robiłam, ale za rok jak będziemy mieć odrobinę więcej przestrzeni to czemu nie _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Inka83 guru
Dołączył: 25 Mar 2011 Posty: 2075 Skąd: z piekła rodem
|
Wysłany: Sro 7 Wrz 2011, 21:48 Temat postu: |
|
|
AniaKicia87 napisał: | Inko też robię takie leczo tyle że ja dodaje jeszcze pieczarek
W podobny sposób robię mój amatorski "bigosik cygański" z mięska mielonego (czosnek, sól, pieprz, dużo majeranku, jajko, czerstwa bułka) formuje małe klopsiki. Obtaczam w bułce, smażę na oleju.
Do gara paprykę w różnych kolorach kroję w drobne paseczki, do tego obrane pomidory ze skórki, pieczarki, kiszony ogórek, cebula. Sosik pomidorowy z paczki w to. Przyprawy wg uznania - ja bardziej pikantne wole. Na końcu dodaje maleńkie wcześniej usmażone klopsiki, mieszam. Nakładam do słoików i zagotowuje. Stoją w lodówce "na czarną godzinę" albo na wizytę niezbyt proszonych głodnych gości |
Kiciusiu, ja raz czy dwa też dodałam grzybki, ale takie nazbierane w lesie przez tatę, muszę popróbować z pieczarkami.
A za przepis na bigos cygański wielkie dzięki. Świetna potrawa dla mojego mięsożernego męża, jutro startuję. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Fantazja guru
Dołączył: 10 Mar 2011 Posty: 4588 Skąd: lubelskie
|
Wysłany: Czw 8 Wrz 2011, 8:11 Temat postu: |
|
|
ewelinka89 napisał: | Fantazja napisał: | Ewelinko w ciemnym i chłodnym miejscu sosik w słoiczkach powinien bez problemu przetrwać zimę |
I wystarczy tylko wsadzić do słoiczka, nic z tym się nie robi?
Ja do tej pory nic nie robiłam, ale za rok jak będziemy mieć odrobinę więcej przestrzeni to czemu nie |
Gorące włożyć do słoiczka (musi być całkowicie suchy, nakrętka też), dobrze zakręcić i postawić na jakiś czas "do góry dnem" - wtedy się zawekuje i może postać dłuższy czas. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
AniaKicia87 guru
Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 3846 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Czw 8 Wrz 2011, 18:47 Temat postu: |
|
|
Inko ależ służę pomocą smaczne to, lubię mieć parę słoiczków na czarną godzinę właśnie. Na ciepłą kolację też się nadaje Daj znać jak tam Ci wyszło no i czy mężowatemu smakowało? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Inka83 guru
Dołączył: 25 Mar 2011 Posty: 2075 Skąd: z piekła rodem
|
Wysłany: Pią 9 Wrz 2011, 13:17 Temat postu: |
|
|
Kiciusiu, zrobiłam.
Paprykę dałam żółtą i czerwoną, bo zielonej nie lubię. Wyszły 4 słoiczki, ale obawiam się, że na czarną godzinę nic nie zostanie, bo meżowaty już dwa zjadł. Znakomity jest ten przepis. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
ewelinka89 moderator
Dołączył: 09 Mar 2011 Posty: 9831
|
Wysłany: Pią 9 Wrz 2011, 13:30 Temat postu: |
|
|
Fantazja napisał: | ewelinka89 napisał: | Fantazja napisał: | Ewelinko w ciemnym i chłodnym miejscu sosik w słoiczkach powinien bez problemu przetrwać zimę |
I wystarczy tylko wsadzić do słoiczka, nic z tym się nie robi?
Ja do tej pory nic nie robiłam, ale za rok jak będziemy mieć odrobinę więcej przestrzeni to czemu nie |
Gorące włożyć do słoiczka (musi być całkowicie suchy, nakrętka też), dobrze zakręcić i postawić na jakiś czas "do góry dnem" - wtedy się zawekuje i może postać dłuższy czas. |
Dzięki A długo tak mają stać do góry nogami? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group |