Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Desery i słodkości
Idź do strony 1, 2, 3 ... 75, 76, 77  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Forumki w kuchni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Liziii
guru
guru


Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 6311

PostWysłany: Sob 7 Sie 2010, 18:18    Temat postu: Desery i słodkości Odpowiedz z cytatem

Moze macie jakies sprawdzone ciasto, ktore zawsze wychodzi i smakuje przepysznie?
Moze znacie przepis na deser "w 5 minut" ktorego nie produkuje dr oetker? Wink

Slodkosci swiąteczne, urodzinowe torty, cos na podwieczorek? Co lubicie, czemu nie potraficie sie oprzec? Czekolada, lody, ciasteczka?
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Helgha
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 09 Cze 2010
Posty: 775
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Sob 7 Sie 2010, 18:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to ja napisze pierwsza -ciasto Zebra
* 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
* 1 szklanka oliwy
* 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
* 1 szklanka cukru
* 5 jajek
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem)
* 1 cukier waniliowy
jaja z cukrem potem stopniowo reszta składników,podzielić na 2 części do jednej dodać kakao ,do drugiej analogiczna ilość łyżek maki pszennej ,do wysmarowanej masłem i wysypanej mąka blaszki wlać białą część masy a potem delikatnie ta z kakao .Powstaje taki zebro -marmurek ,no i szur do nagrzanego pieca do 175*C i trzymać przez 1 godzinkę.Zawsze się udaje i jest pyszne tort
_________________

[url=http://www.weddingcountdown.com]

[/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
matylda2000
kandydat
kandydat


Dołączył: 23 Sie 2010
Posty: 30
Skąd: rzeszów

PostWysłany: Czw 26 Sie 2010, 11:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Helgha, ja też piekę takie ciasto, tylko zamiast wody dodaję jedną szklankę białej oranżady. ale muszę spróbować z wodą Smile
_________________

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Liziii
guru
guru


Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 6311

PostWysłany: Czw 2 Wrz 2010, 3:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jutro zamierzam robic tort urodzinowy...

Potrzebne są:
2 spody tortowe bezowe
1l lodów (smietankowe.waniliowe)
owoce (ksiazka kucharska proponuje maliny, truskawki etc)
smietana 30% + fix do smietany

W oryginale jest tak: na jeden spod bezowy wykladamy lody i formujemy je na płasko. wtykamy troche owocow, chowamy do zamrazalnika. W miedzyczasie przygotowujemy bita smietane z kremowki i fixu, wykladamy zgrabną porcje na wierzch drugiego sporu i wygładzamy. Wyciagamy pierwszy spod z lodami z zamrazalnika, na nim ukladamy drugi, boki wygladzamy resztą smietany i dekorujemy owocami na wierzchu. A potem do zamrazalnika zanim przybędą goscie.

Proste i dosc szybkie jesli ma sie gotowe spody (w carrefourze 3spody za niecale 15zł spotkalam). Mozna tez pewnie uzyc bitej smietany w proszku zamiast ubijania kremowki - co kto woli.


Ja sobie przepis w myslach zmodyfikowalam i udoskonalilam i robie tak:

3 spody bezowe
owoce
krem do tortow na bazie smietanki
bita smietana w proszku
mleko
lody

najpierw spod bezowy, na to lody a w nich owoce (mozna kupic pewnie lody owocowe albo z bakaliami). U mnie bedą brzoskwinie z puszki.. Na to drugi spod i do zamrazalnika. W miedzyczasie zrobie krem do tortow, kupilam smietankowy (jakis proszek ktory sie miksuje ze smietanką 30%). w nim tez bedzie troche brzoskwin. To na 2 spod i na to trzeci. Na wierzch i boki bita smietana, a potem dekoracja z owocow w glazurze z galaretki. Albo brzoskwin jak mi glazura nie wyjdzie język
Po raz pierwszy "na swoim" robie urodziny uśmiech
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aga.g
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 637
Skąd: Rzeszów / Uk'a

PostWysłany: Pon 6 Wrz 2010, 12:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja w niedzielę robiłam masę do wafla, wyszła pyszna zatem podam Wam przepis:

250g mleka w proszku
1 szk mleka (przegotowane, schłodzone)
2 szk cukru
3 lub 4 łyzki kakao
olejek rumowy
to wszystko miksujemy i stawiamy na ogień, na końcu dodajemy jeszcze:
1 kostkę masła

Mieszamy aż masło się roztopi i połączy w jednolitą masę, nastepnie należy ją ostudzić i przłożyć nią dwa wafle.
Smacznego uśmiech
_________________

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Liziii
guru
guru


Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 6311

PostWysłany: Wto 12 Paź 2010, 20:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciasto z dziecinstwa, ktore mama robila na urodziny - przepychota!
Nazywa sie MELBA

Składniki:
1 l mleka
1 szklanka śmietany
4 jajka
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki mocnego kakao
0,5 kg truskawek
2 Galaretki o smaku truskawkowym

Mleko gotujemy, wlewamy wymieszaną śmietanę z całymi jajkami, podgrzewamy aż zetnie się serek, odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy serek i ucieramy na jednolitą masę, dodajemy spirytus, możemy podzielić na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Wykładamy do tortownicy obie części, układamy truskawki i zalewamy galaretką, wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu możemy udekorować bitą śmietaną.

przepis wzielam z internetu bo nie bylo sensu spisywac swojego - krok po kroku to samo.

Ja nie lubie kremow kakaowych wiec nie dodaje kakao tylko caly krem jest biały, pyszny, delikatny.. owocow mozna uzyc roznych, roznych galaretek, co kto lubi uśmiech
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Liziii
guru
guru


Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 6311

PostWysłany: Sro 13 Paź 2010, 23:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzis upieklam pierwszą w zyciu szarlotke.. i w sumie to było pierwsze pieczone ciasto ktore mi sie udało - wyrosło jak trzeba, nie zapadło sie, nie ma zakalca... mniam!
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ewqa04
guru
guru


Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 4995

PostWysłany: Czw 14 Paź 2010, 7:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gratuluje Liziii Razz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
niunia32
maniak
maniak


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 1310
Skąd: Tychy

PostWysłany: Czw 14 Paź 2010, 8:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lizii podziel się Very Happy
_________________


Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Liziii
guru
guru


Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 6311

PostWysłany: Czw 14 Paź 2010, 8:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ha, nie ma problemu, chetnie bym sie podzieliła. Bo M, jak sie okazalo, szarlotki nie lubi, wiec cała blacha (i wszystkie kcal) moje Rolling Eyes lol
Wczoraj opedzlowalam sporo, dzis chyba troche przystopuje, najwyzej zamroze kawał uśmiech A potem bede wcinac na ciepło z lodami... mniam mniam
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Forumki w kuchni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 75, 76, 77  Następny
Strona 1 z 77

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.



Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group