|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Półmiski na stołach czy bufet? |
Półmiski na stołach |
|
82% |
[ 24 ] |
Bufet |
|
17% |
[ 5 ] |
|
Wszystkich Głosów : 29 |
|
Autor |
Wiadomość |
kasia_90 guru
Dołączył: 19 Sie 2013 Posty: 4297 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Nie 20 Paź 2013, 10:26 Temat postu: |
|
|
a ja wole półmiski bo przynajmniej wszystko jest na wyciągnięcie ręki. a jak catering jet dobry to nie dopuszcza do zmiany koloru półmisków.. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
viendra początkujący
Dołączył: 07 Gru 2013 Posty: 5
|
Wysłany: Sob 7 Gru 2013, 11:03 Temat postu: |
|
|
My planujemy półmiski, wymieniane lub uzupełniane w ciągu całego przyjęcia |
|
Powrót do góry |
|
|
niegapsię kandydat
Dołączył: 07 Lip 2014 Posty: 55 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Wto 8 Lip 2014, 14:49 Temat postu: |
|
|
Ciekawy temat. Cieszę się ,że się pojawił. Ja byłam przekonana ,że bufet jest lepszym wyjściem teraz rozważę sprawę.
Na Weselach na których byłam widziałam patery na stołach gdzie jeden stół preferował jeden rodzaj wędliny a inny np. śledzika w efekcie po którejś tam godzinie wyjadali sobie nawzajem. Przy bufecie każdy miał by do woli tego co mu dopowiada.
Czy to czy patery na stołach są uzupełniane to coś co trzeba ustalić z kierownikiem??
W ofercie menu za płytę płaci się od osoby i zastanawiam się jaka jest ilość tego jedzenia. Dziękuję bez was bym się o to nie dopytała i mogła bym mieć niemiłe zaskoczenie. |
|
Powrót do góry |
|
|
magdalenne kandydat
Dołączył: 03 Sty 2014 Posty: 12 Skąd: podkarpacie, ok. Rzeszowa
|
Wysłany: Nie 17 Sie 2014, 11:40 Temat postu: |
|
|
Słuchajcie dziewczyny, podepnę się pod wątek.
W przyszłym roku wychodzę za mąż, mamy już dograną salę, podpisana umowa itp. Wybór menu to kwestia miesiąca przed weselem, ale już na wejściu pojawił się problem. Dostaliśmy 3 wersje menu każda za inną cenę, i dowolnie możemy te dania wymieniać - generalnie moc różnych rodzajów potraw. Właściciel ma taką zasadę, że drugie danie jest podawane przez kelnerów na talerzach (normalnie jak w restauracji) - każdy na talerzyku dostaje dwa kawałki różnych mięs w zależności od tego jakie ustalimy - np. roladka ze schabu i sakiewka z kurczaka. Jak dla mnie to jest okej, każdy dostaje swoją porcję, nałożone są ziemniaki (surówki na osobnych talerzach), nie ma "babrania" w półmiskach z mięsami i ziemniakami przez gości - każdy ma taką samą porcję.
Ale niestety właśnie problem z tym ma moja przyszła teściowa - uparła się że mięsa i ziemniaki mają być na półmiskach które kelner podaje gościom, na półmisku będzie kilka rodzajów mięska (np. kotlet, roladka, udko, sakiewka) i każdy może sobie nałożyć tyle ile będzie chciał. (twierdzi że wtedy każdy będzie najedzony a jak kelnerzy podadzą każdemu gotową porcję to że to jest "skromnie" i "biednie" :/ - nie wiem jak może być biednie jeśli płacimy 150-170zł od osoby ale dobra... )
Wydaje mi się że to nie jest najlepszy pomysł, jest to przede wszystkim niewygodne, ludzie babrają w tych ziemniakach, komuś coś spadnie, komuś czegoś zabraknie - bo wujek Mietek wziął roladkę którą upatrzyła sobie babcia Kazia.... wiecie o co chodzi... co o tym myślicie? Faktycznie jak kelner podaje to jest "biednie"? wydaje mi się że to raczej jest elegancko i restauracyjnie.... |
|
Powrót do góry |
|
|
pearl.jamka guru
Dołączył: 31 Paź 2013 Posty: 3322
|
Wysłany: Pon 18 Sie 2014, 7:48 Temat postu: |
|
|
Nie spotkałam się jeszcze na weselach z tym, żeby goście dostali jedzenie bezpośrednio na talerzach. Jedynie na jednym obiedzie ślubnym - ale to było stricte w restauracji.
Ja bym na swoim weselu tak nie zrobiła. Niech sobie ludzie sami wybiorą czy chcą ziemniaki, ryż czy co tam. |
|
Powrót do góry |
|
|
korcia1802 uzależniony
Dołączył: 14 Sty 2014 Posty: 695 Skąd: podlaskie
|
Wysłany: Pon 18 Sie 2014, 8:06 Temat postu: |
|
|
U nas było właśnie tak, że obiad: zupę kążdy dostał w bulionówce podaną już gotową i drugie danie też mieliśmy wybrane jedno z ziemniakami i też każdy otrzymał gotowe + zestaw surówek na półmisku. Kolejne dania były już po kilka opcji do wyboru na półmiskach Nikt nie narzekał _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
magdalenne kandydat
Dołączył: 03 Sty 2014 Posty: 12 Skąd: podkarpacie, ok. Rzeszowa
|
Wysłany: Pon 18 Sie 2014, 15:34 Temat postu: |
|
|
pearl.jamka napisał: | Niech sobie ludzie sami wybiorą czy chcą ziemniaki, ryż czy co tam. |
Akurat nawet nie chodzi o wybór ziemniaki-ryż, bo to się np. w naszym wypadku ustala, że np będą opiekane ziemniaczki i każdy to będzie miał. Tylko raczej o fakt, czy dostaniesz gotową porcję tych ziemniaków i mięsa na talerzu, czy z rąk do rąk dotrze do ciebie półmisek mięs /ziemniaków i będziesz sobie nakładać sama.
Do mnie jakoś lepiej przemawia podawanie wszystkiego tak jak pisze korcia1802 - na talerzach przez kelnera, ale już w sumie to sama nie wiem teraz... _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
malenka00 uzależniony
Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 615 Skąd: OH
|
Wysłany: Pon 18 Sie 2014, 20:34 Temat postu: |
|
|
Nasza sala ma tak w Menu, ze obiad jest podawany jak w restauracji przez serwis kelnerski, aczkolwiek my bierzemy wszystko na pólmiskach, bo nigdy wczesniej nie spotalismy sie z taka forma i nie chcemy poźniej narzekania ze strony gości, w końcu nie każdy lubi to samo.
Przez to nie mamy jeszcze ustalonego menu, bo wciąż negocjujemy z salą co i jak ma być podane i jak to można podzielić. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
korcia1802 uzależniony
Dołączył: 14 Sty 2014 Posty: 695 Skąd: podlaskie
|
Wysłany: Wto 19 Sie 2014, 6:46 Temat postu: |
|
|
U nas na sali też jest właśnie tak ustalone i ten system jest ogólnie dobrze widziany. No ale tylko dania obiadowe, bo wiadomo, że praktycznie każdy jest głodny i zje, a reszta dań już sobie leży na półmiskach i kto chętny ten bierze, bo wiadomo jak to później - nie wszyscy są głodni lub obecni Chociaż u nas to bardzo mało tych następnych dań poszło bo upał 40 st na zewnątrz robił swoje i nawet klimatyzacja nie obudziła głodu tylko pragnienie (wódeczki, piwa i innych trunków za to duuużo poszło ) _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kasztanowa guru
Dołączył: 09 Sty 2012 Posty: 11191
|
Wysłany: Wto 19 Sie 2014, 7:56 Temat postu: |
|
|
U nas obiad byl na polmiskach podany. Moim zdaniem tak jest lepiej Liczy sie chyba 2,5 kawalka miesa na osobe srednio. Wiadomo, ktos zje 2, ktos 3 i kazdy zadowolony. Pozniejsze dania byly podawane juz porcjowane na talerzach. Jak kogos nie bylo przy stole, to nie zostawiali, zeby wystyglo, tylko szli jeszcze raz za chwile
Zwykle na obiedzie ludzie sa najbardziej glodni, kazdy zje tyle ile potrzebuje, dlatego my wybralismy polmiski zamiast gotowych porcji _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group |
|
|